JE WAPENEN TEGEN ZWEET
De wapens naar keuze: roller, spray en stick.

Als je in de supermarkt voor een rek vol deodorants staat, kan het je gaan duizelen: van de simpelste deodorant tot anti-transpiratie crèmes, sprays en rollers. Wat jij gebruikt om fris te ruiken wordt bepaald door de intensiteit van je lichaamsgeur, maar er zijn ook andere zaken waar je rekening mee moet houden als je zoekt naar de juiste okselbescherming.

JE WAPENEN TEGEN ZWEET

DEODORANT VS ANTI-TRANSPIRANT

Deodorant is gemaakt om geur te verbloemen en de bacteriën die geur produceren te lijf te gaan. Dus als je niet teveel zweet, zou een eenvoudige deodorant wel voldoende moeten zijn. Zoek iets uit dat lekker ruikt, en je bent klaar. Maar als je stevig klotsende oksels hebt, dan kun je beter op zoek gaan naar een anti-transpirant, die het zweten vermindert.

BLIJF COOL MET SPRAY

Over het algemeen leveren rollers en stick deodorants perfecte resultaten omdat je het product direct op de huid aanbrengt. Afgezien van je oksels kunnen anti-transpiratie sprays handig zijn als je flink zweet en je deodorant op je voeten of handen wilt aanbrengen en de rest van je lichaam.

HOUD HEVIG ZWEET IN TOOM

Zweet jij nogal? Dat maakt niet uit. Alles beter dan als een hond moeten hijgen om af te koelen. Dat zou helemaal een verkeerde indruk wekken. En je bent daar niet alleen in, wereldwijd zijn er meer dan 200 miljoen mensen die ook flink zweten. Als je veel zweet, betekent dat alleen maar dat je meer zweet dan gemiddeld. Het klinkt inderdaad niet ideaal máár je kunt er prima mee leven en kun je er zelfs iets aan doen. Jij moet zeker een anti-transpirant gebruiken. Die werkt door je poriën af te sluiten en zo het zweten te voorkomen. Ten minste tweemaal daags de anti-transpirant aanbrengen (één keer ’s ochtends en één keer ’s avonds) is behoorlijk effectief gebleken. Vergeet niet dat hyperhidrosis een medische aandoening is. Als je denkt dat je daar misschien last van hebt, bespreek dit dan met je huisarts. 

DRESS TO CHILL

In het gevecht tegen zwaar zweten, geldt hoe minder kleren, hoe minder zweet. Tenzij je het wel ziet zitten om op een nudistenstrand te wonen, is het een goede stap om bewust te zijn van wat voor kleren je draagt. Het is bijvoorbeeld beter om kleren te dragen die ruim in je oksels zitten. En probeer kunstvezels zoals lycra en nylon te vermijden. Natuurlijke vezels zoals katoen, linnen en wol zijn wat dat betreft beter.

En als het allemaal niet helpt, kun je nog altijd naar een waterpark gaan.